10 duurste wodka’s

Description

Wodka Wodka wordt gedistilleerd tot maximaal 96% daarna gefilterd over houtskool en verdund met zuiver bronwater. Het alcoholpercentage ligt dan tussen de 37,5% en 70% (traditioneel, verkrijgbaar in de handel, rond de 40% à 45%). De drank wordt onder andere gestookt uit granen zoals tarwe, gerst, of rogge, maar ook aardappels en quinoa behoren tot de mogelijkheid. Wanneer graan wordt gebruikt, wordt het tot ontkiemen gebracht, waardoor er uit het zetmeel vergistbare suiker ontstaat. Dit wordt met water tot een licht alcoholische vloeistof gegist, daarna wordt de vloeistof gedestilleerd. Daarna wordt het product vaak opgeslagen in tanks met houtskool waardoor alle geuren en onzuiverheden worden geadsorbeerd. Hierna wordt het gefilterd. Wodka heeft geen rijpingsproces zoals de meeste andere gedestilleerde dranken, maar komt direct uit de destilleertank in een fles in de handel. De meeste wodka bevat uiteindelijk bijna niets anders dan ethanol en water.

Wodka (Russisch: водка, vodka; “watertje” verkleiningsvorm van water: водa, vadá[1], Pools: wódka; Fins: votka) is een heldere, kleurloze en nagenoeg geurloze sterkedrank die vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig is uit Polen.

Vooral in sommige Oost-Europese landen en in Scandinavië is wodka een erg populaire drank. In de Nederlandse en Belgische horeca en slijterijen is hij eveneens goed verkrijgbaar. Vanaf midden jaren 90 van de 20e eeuw zijn naast de pure variant ook smaakvarianten van wodka beschikbaar, zoals rode peper, verschillende fruitsmaken, vanille, kaneel of honing.

In Rusland wordt de wodka meestal tegelijk met voedsel genuttigd. Hetzelfde geldt in Polen, waar wodka vaak bij maaltijden wordt genuttigd.[bron?] Elke gelegenheid wordt gebruikt om herhaaldelijk te kunnen toosten. Na het toosten worden de glazen in een keer (ad fundum) leeggedronken waarna direct wat wordt gegeten om het effect van de alcohol af te zwakken. Dit herhaalt zich enige malen tot de maaltijd voorbij is. In Russische en Poolse studentenkringen is wodka populairder dan bier, vooral als deze met appelsap gemengd is (szarlotka genaamd, letterlijk: appeltaart). Het is goedkoper en men raakt sneller onder invloed. Wodka wordt vaak gebruikt voor het ‘indrinken’ in besloten kring, alvorens men uitgaat in een bar, disco of nachtclub. Mensen die de wodka drinken zonder iets erbij te eten, worden in Rusland dronkaards (pjanitsy) genoemd. Wanneer men wodka drinkt zonder erbij te eten, vooral wanneer men meedoet met het toosten, zal de alcohol zeer hard toeslaan en is men inderdaad zeer snel dronken.

Zelfgemaakte sterkedrank (samogon) is een veelvoorkomend fenomeen in de Slavische wereld. Zo ook wodka en om dit tegen te gaan en in een poging het aantal alcoholdoden te verminderen, heeft de Russische overheid door het staatsbedrijf Rosspirtprom de gelijknamige staatswodka Rosspirtprom op de markt gebracht. Deze wodka is met ongeveer 1,90 euro (prijspeil 2006) voor een halve liter een stuk goedkoper dan de meeste andere Russische wodkamerken. Niettemin komen in Rusland jaarlijks vele duizenden mensen om het leven als gevolg van verslaving aan alcoholische dranken zoals wodka. In 2006 waren er volgens officiële cijfers 2,5 miljoen mensen in Rusland verslaafd aan wodka. De Russische regering heeft hierdoor genoodzaakt een minimumprijs ingesteld voor wodka.[5] Deze minimumprijs bedraagt 89 roebel (ongeveer een euro en 30 cent) voor een halve liter. De goedkoopste wodka is door deze maatregel zo’n twee keer zo duur geworden.